2013/05/30


Poniedziałki bez mięs. 

Kolejny przepis z książki Paula McCartney’a.




Makaron z mozzarellą 2 PORCJE

Danie to poleca znana angielska modelka i aktorka Twiggy, a sam przepis jest hitem kuchni włoskiej.
Jest łatwe i szybkie do przygotownia, składa się z niewielu składników, a smakuje wyśmienicie!
W sam na przyjście gości lub szybki lunch ;)

175 g makaronu penne rigate
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy
125 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej bazylii
150 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
sól i świeżo zmielony pieprz 

  • Rozgrzej piekarnik do 200oC.
  • Ugotuj makaron al dente.
  • Do rondla wlej oliwę i podgrzej na niej pomidory, rogniatając je drewnianą łyżką. Dodaj połowę parmezanu i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
  • Makaron odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej na niego sos, dodaj mozzarellę i wymieszaj.
  • Posyp resztą parmezanu.
  • Zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się zezłoci.
  • Podawaj po wyjęciu z piekarnika.


Nie mogłam się powstrzymać przed posypaniem tego dania świeżą bazylią ;) 
Do tego podałam włoskie wino... Pycha!

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz