2013/06/12

American Cookies

Super kruche, lekkie i pełne fantastycznych dodatków...
Gdy zabieram się do ich pieczenia, zastanawiam się, czy jedna z sympatyczniejszych postaci Ulicy Sezamkowej, Ciasteczkowy potwór mógłby zajadać się właśnie takimi ciasteczkami? 

































Cookies z białą czekoladą i migdałami.
Potrzebne nam będą:
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru trzcinowego Demerara
  • 110 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g białej czekolady 
  • 100 g migdałów blaszowanych, pokrojonych dość niedbale 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody 
 Przygotowanie ciastek:
  1. nastawiamy piekarnik na 150 stopni
  2. ucieramy masło z cukrem, po ok. 5 min. dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i dalej ucieramy
  3. do masy dajemy przesianą mąkę, wymieszaną z: solą, proszkiem do pieczenie, sodą 
  4. natępnie dodajemy czekoladę i migdały
  5. formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można do tego użyć łyżki do lodów)
  6. układamy na blasze, uprzednio wy≥łożonej papierem do pieczenia, w odstępach 
    ok. 5-7 cm
  7. pieczemy ok. 17 min. (do lekkiego zrumienienia brzegów ciastek)

Cookies z gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. 
Przepis i wykonanie identyczne jak ciastka wyżej, z tym że:
  • zamiast: 200 g cukru trzcinowego Demerara,  dajemy: 160 g cukru trzcinowego Muscovado i 40 g cukru trzcinowego Demerara
  • zamiast: 100 g białej czekolady, dajemy: 100 g gorzkiej czekolady 
  • zamiast: 100 g migdałów, dajemy: 100 g suszonej żurawiny (całe owoce)

    Przygotowujemy ciastka i dokładnie sprawdzamy, czy pod stołem nie czai się Ciasteczkowy potwór :)

    1 komentarz:

    1. Anonimowy6/12/2013

      Na pewno się czai! Łasuch jeden! ;)))) Dag

      OdpowiedzUsuń