2013/06/11

























Ciasteczka do kawy. Wypróbowałam już na blogu oryginalny szwedzki przepis na Czekoladowe nerwuski. Pychota. 
Za drugim razem postanowiłam jednak trochę wszystko uprościć i zmienić kształt ciasteczek. 
Który wariant lepszy? Wybierzcie sami :)
E.

































Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie:
białko z 1 jajka
2 czubate łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Przesiej razem mąkę i kakao. Wymieszaj z masłem, cukrem i żółtkiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2. Z ciasta uformuj kuleczki i zrób w nich dziurkę (tak jak do klusek śląskich)
3. Ubij białko na pianę, dodając stopniowo cukier puder. Piana ma być gęsta i kremowa.
4. Łyżeczką nałóż kleksy z piany na ciasto. Wstaw do lodówki na 15 min. Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 min.

Książka z oryginalnymi przepisami “Fika” do kupienia w IKEA.

1 komentarz:

  1. Anonimowy6/12/2013

    Oba warianty wyglądają smakowicie, tylko jeść;) Dag

    OdpowiedzUsuń