2013/06/14

Ciastka francuskie z serem ricotta i szpinakiem

Szpinak, hm... ciężka sprawa. Niewiele bym się pomyliła, gdybym wysnuła teorię, że szpinak bardzo rzadko gości w naszej kuchni. Jego ziemisto-metaliczny smak, ciemno zielony kolor zapewne wielu uzna za wady, ale ja, wraz z Popeye'm spróbuję zrobić coś pysznego ze szpinaku.



































Potrzebne nam będą:
  • 220 g serka ricotta, lub serek typu włoskiego (jest trochę twardszy, mam mniej serwatki)
  • 250 g młodego szpinaku (z łodyżkami) 
  • 2 jajka - jedno do farszu, drugie do smarowania
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - schłodzonego
  • sezam, siemię lniane, mak lub co kto lubi do posypania
 Przygotowanie ciastek:
  1. nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 200 stopni, konwencjonalny o 10-15 stopni więcej 
  2. płuczemy szpinak 2 razy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy (szpinak po płukaniu jest mokry, nie odsączmy go, nie wirujemy) zmniejszamy ogień (w trakcie gotowania kilka razy mieszamy) ok. 5 min. Po zagotowaniu, wyjmujemy na sito, żeby odciekł i ostygł 
  3. ser ricotta wyjmujemy na ściereczkę, najlepiej lnianą (lub bawełnianą z luźnym splotem) i wyciskamy serwatkę, bardzo powoli
  4. ser wkładamy do miski, dodajemy starty na drobnej tarce czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, startą gałkę muszkatołową (w ilości: na czubku łyżeczki od herbaty) do smaku, dodajemy jajko i mieszamy
  5. szpinak odciskamy, dość mocno i kroimy nożem, to istotne gdyż unikamy mielenia, a przy tym konsystencji zmielonej zielonej trawy, blee
  6. mieszamy masę serową ze szpinakiem i mamy farsz
  7. rozwijamy ciasto francuskie, dzielimy na 12 prostokątów, każdy prostokąt dzielimy na pół (dociskają lekko wykałaczką do szaszłyków, żeby zaznaczyć linię składania ciastek) na jedną część wykładamy farsz, drugą tniemy nożem w paski, część z paskami zakładamy na część z farszem, zamykając ciastka 
  8. smarujemy ciastka rozkłuconym jajkiem i posypujemy np. sezamem
  9. wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., a najlepiej do zrumienienia
    Procedura testowania smaku, jest wprost proporcjonalna do wzrostu masy mięśniowej, tak przynajmniej szpinak działał u Popeye'a:)

    3 komentarze:

    1. Anonimowy6/14/2013

      Jeśli smakują tak jak wyglądają, to muszą być rewelacyjne ;)))
      Mnie do szpinaku nie trzeba namawiać! Dag

      OdpowiedzUsuń
    2. Anonimowy6/16/2013

      A ja nie jadam szpinaku ale ciastko zjadłem :)

      P.S. Gosiu ładne zdjęcie... konkurencja rośnie :)

      Kriss J.

      OdpowiedzUsuń
    3. Anonimowy1/16/2014

      świetny pomysł na zamiennik dla kanapki, wyglądają smakowicie, mniam :-)

      OdpowiedzUsuń