2013/06/04





















Czekoladowe nerwuski. Dostałam książkę z przepisami na ciastka i ciasteczka. Szwedzki minimalizm :)
Wypróbowałam czekoladowe nerwuski. Robi się je szybko, piecze tylko 12 minut i choć nie wyszły mi takie jak na zdjęciu w książce :)
- ciekawe dlaczego? Gośce by wyszły... - to jednak były pyszne. Do kawy idealne.
E.































Składniki:
225 ml mąki pszennej
50 ml kakao (w proszku)
100 g masła
50 ml cukru pudru
1/2 żółtka

Nadzienie:
białko z 1 jajka
100 ml cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Przesiej razem mąkę i kakao. Wymieszaj z masłem, cukrem i połową żółtka. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2. Na folii spożywczej rozwałkuj ciasto do rozmiaru 15x30 cm.
3. Ubij białko na pianę, dodając stopniowo cukier puder. Piana ma być gęsta i kremowa.
4. Rozprowadź pianę na cieście i zroluj je jak szwajcarską roladę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 15 min. Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
5. Usuń folię, ostrym nożem pokrój ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 min.

Książka z przepisami “Fika” do kupienia w IKEA.

2 komentarze:

  1. Trudno będzie się im oprzeć! I wyszły BOSKO! Tylko jeść :)
    D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy9/19/2013

    With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
    My website has a lot of exclusive content I've either written myself or outsourced but it
    looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission.
    Do you know any solutions to help prevent content from being
    stolen? I'd truly appreciate it.

    my webpage ac service

    OdpowiedzUsuń