2013/06/29



























Ciasto dla alergików. Bez jajek i mleka krowiego. Jest korzenne, “mokre”, idealne na deszczowe, pochmurne dni.
Przygotowanie jest bardzo, bardzo proste.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
po ½ łyżeczki mielonego: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru
1 szklanka rozgniecionych widelcem bananów
1 szklanka mleka kokosowego w puszce
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj foremkę do pieczenia keksów (nasmaruj lub wyłóż papierem do pieczenia)
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj banany, mleko kokosowe, olej, ocet, i wanilię. Wlej mokrą mieszaninę do suchej i mieszaj aż się połączą. Na końcu dodaj czekoladę.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50-60 minut, sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone w środku (patyczek powinien być suchy). Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Inspiracją był przepis ze strony: chefchloe.com

1 komentarz:

  1. Anonimowy6/30/2013

    To ciasto jest najlepsze po dwóch dniach :) Tak jak drożdżowe im starsze tym smaczniejsze. E

    OdpowiedzUsuń