2013/06/24

















Kuchnia grecka pełna ziół, z oliwą i czosnkiem.

Danie, które proponuję jadłam na Krecie. Nie poznałam dokładnego przepisu, ale pamiętając smak, sama
stworzyłam jego odpowiednik. Jest bardzo proste i pełne pachnących ziół, z których słynie kuchnia grecka.

Cukinia z marchewką i ziołami
2 średnie cukinie
4-5 marchewek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
suszone zioła (oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn)
oliwa

  • Cukinię i obraną marchewkę, po umyciu kroimy w grube słupki o 5 cm długości.
  • Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie razem z obranym czosnkiem.
  • Gdy się lekko zeszklą dodajemy warzywa i ponownie podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy zioła, bulion i dusimy, aż marchewka zmięknie.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Gotowe.


Warzywa te, mogą stanowić danie lub dodatek do innych potraw. Wspaniale smakują z młodymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz