2013/06/17

























Modny makaron z Sardynii, na letnie upały.
Makaron fregula sarda, przypominający drobne koraliki jest podstawą tego prostego dania.
Niestety nie udało mi się go kupić, więc użyłam równie drobnego makaronu biavetta.

Makaron z pieczonymi pomidorkami
300 g pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy
200 g makaronu fregula sarda lub biavetta
2 łyżki startego parmezanu
100 g grubo pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
100 g miękkiego sera koziego (użyłam fety ;)
sól i świeżo zmielony pieprz
na pesto:
3 nieobrane ząbki czosnku
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
30 g posiekanej bazylii
3 łyżki oliwy

  • Rozgrzej piekarnik do 190oC.
  • Ułóż na blasze pomidorki i czosnek, posyp je cukrem pudrem, oregano, skrop 2 łyżkami oliwy i dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut, aż pomidorki zmiękną i skarmelizują się na brzegach.
  • Ugotuj makaron.
  • Przygotuj pesto. Obierz ze skórki upieczony czosnek i zmiksuj go w blenderze wraz z orzeszkami, bazylią i oliwą na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i ponownie utrzyj.
  • Przełóż do miski ugotowany makaron, dodaj pomidorki, oliwki i parmezan. Posyp serem i dodaj pesto.
  • Można danie podać na ciepło lub zimno.



Makaron fregula, jest kolejną propozycją McCartney’ów na poniedziałek bez mięsa. 
Mnie zauroczyło to danie, prostotą, lekkością i tym, że pochodzi z gorącej Sardynii ;)
Zachęcam do przyłączenia się do akcji Meat Free Monday!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz