2013/06/11

Napój z kwiatów czarnego bzu i cytryny.

Pospolity krzew (w Polsce dziko rosnący) o dźwięcznej nazwie łacińskiej Sambucus nigra,
wszystkim bardziej znany jako bez czarny, dziki, lekarski, pospolity lub bardziej regionalnie bzowina, bzina czy może hyczka, właśnie o tej porze wybuchnął pięknym "eterycznym" kwiatem. Jeśli lubicie orzeźwiający, cytrusowy smak z wyczuwalną nutą grejpfrutową, zapraszam do przygotowania tego bardzo prostego, ale moim zdaniem przepysznego, fantastycznie gaszącego pragnienie napoju.

Potrzebne nam będą:
  • duży, ponad 5 litrowy garnek
  • 5 litrów wody
  • 250 g białego cukru
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 duże lub 3 średnie cytryny - wyszorowane i wyparzone
  • ok. 3-4 baldachimów kwiatu czarnego bzu - opłukanego
Przygotowanie:
  1. w garnku zagotować 4,5 litra wody + cukier+kwasek cytrynowy, ostudzić
  2. cytryny dość drobno pokroić, usunąć pestki i zagotować w 0,5 litra wody, aż będą bardzo miękkie
  3. cytryny po ostudzeniu miksujemy, przecieramy przez sito do wcześniej przygotowanego syropu
  4. na koniec wkładamy całe baldachimy bzu i odstawiamy na jakieś 10 min.,
  5. wyjmujemy bez, rozlewamy do butelek, wkładamy do lodówki
  6. teraz pozostaje tylko czekać na letnie upały :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz