2013/06/28




Paul McCartney proponuje SAŁATKĘ MEKSYKAŃSKĄ na drugie śniadanie*, 
ja mogłabym ją jeść 3 razy dziennie:)
Jest banalnie prosta, ma niewiele składników i szybko się ją robi! 
Tak samo szybko znika:)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
75 g ugotowanej fasoli czarne oczko (trudno u nas dostać, 
więc z powodzeniem zastępuję ją podobną, drobną białą fasolą)
3 łyżki oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
pomidorpokrojony w kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 cebulipokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz

  • Podgrzej w rondelku fasolę z oliwą i octem
  • Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowe.

Smacznego!
Dagny

*w książce PONIEDZIAŁKI BEZ MIĘS

2 komentarze:

  1. Anonimowy6/29/2013

    Wygląda bardzo smakowicie :) Mam pytanie: czy fasolę (przed gotowaniem) trzeba moczyć w wodzie przez noc?
    K.D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z sugestią producenta moczylam fasolę ok. 10 godzin. Rzeczywiście najlepiej to zrobić przez noc. Smacznego;))) Pozdrawiam. Dagny

      Usuń