2013/06/10





























Kuszą mnie już od jakiegoś czasu. Czerwone, pachnące, słodkie. Dodam do ciasta, albo zjem same ;), ale akurat czytam letnie wydanie Country (nr 4/2013), a tam Owocowa bruschetta z truskawkami w roli głównej! Idealne, niebanalne!

Truskawkowa bruschetta
bagietka
3 szklanki truskawek
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
5-6 gałązek świeżej bazylii
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli i pieprzu

  • Piekarnik nagrzej do temp. 175oC.
  • Truskawki po umyciu, osusz i pokrój w plasterki.
  • Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą i piecz 10 minut.
  • Ocet wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą, dodaj truskawki i posiekaną bazylię.
  • Na upieczone na złoto kromki nałóż truskawki i każdą skrop odrobiną miodu.


Ten przepis od początku mnie zaintrygował, a oryginalne połączenie składników zachęciło do spróbowania tej prostej przekąski. Efekt jest moim zdaniem świetny, choć nie dla kulinarnych konserwatystów ;) Moim zdaniem, to ciekawa wersja tradycyjnej bruschetty na letni, upalny dzień.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz