2013/06/17

Wiosenne buraczki - botwinka.
A w ogrodzie u mojej mamy pięknie wyrosły czerwone buraczki... Mniej więcej, o tej porze należy je przerwać tzn. wyrwać co którąś sadzonkę, żeby zwolnić miejsce dla innych. W tym momencie wkraczam ja, nic się nie może zmarnować... Botwinka to zupa która smakuje najlepiej albo po ugotowaniu, albo jako chłodnik. Nie polecam jej natomiast drugiego dnia, gdyż przekornie posiada intensywny, ale ulotny smak.




Na zupę potrzebne nam będą:
  • pęczek młodych, dobrze opłukanych liści buraczków (niestety, słodycz buraczków to przysmak mszyc, więc radzę wodę zmieniać kilka razy;)
  • bulion warzywny
  • kilka gałązek koperku
  • sok z cytryny (zakwasi zupę i utrwali piękny intensywny kolor) 
  • 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone
  • majeranek i pieprz do smaku
 Przygotowanie:
  1. gotujemy bulion
  2. buraczki - w całości - kroimy na ok. 2 cm kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy 10-15 min., wyłączamy gaz
  3. dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy pieprzem, majerankiem, zakwaszamy cytryną
  4. na koniec dodajemy posiekany koperek
  5. jeśli ktoś lubi, można dodać kleks kwaśnej śmietany, ja osobiście lubię klarowną z chrupiącymi łodyżkami, a podaję ją zawsze z chlebem żytnim z ziarnami słonecznika
Smacznego:)
  

2 komentarze:

  1. Anonimowy6/19/2013

    Dzisiaj zrobię, buraczki już zakupione ;))) Dag

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, smakowa, mniam ;)))) Dag

    OdpowiedzUsuń