2013/07/08

Ciasto Filo z warzywami
































Ciasto filo w wersji warzywnej.  Fajne na obiad, bardzo sycące. Ciasto filo jest chrupkie, warzywa nie tracą swojego smaku,
a pieczona marchewka jest przesłodka. Zróbcie do tego tzatziki lub jogurt grecki z czosnkiem, po prostu pycha. Danie można przygotować
w dużej formie do tarty, ja użyłam małych foremek o średnicy ok. 10 cm.

Składniki (dla 4 osób):

ciasto filo (można kupić w dużych marketach i w Makro)
100 g roztopionego masła do posmarowania
1 bakłażan
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
3 marchewki
kulka mozzarelli, porwana na małe kawałki
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
 Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

1. warzywa umyj i pokrój na cienkie plastry (tu idealnie sprawdza się obieraczka do warzyw), wszystkie paski warzyw powinny mieć tę samą wysokość, więc je docinamy
2. pokrojone warzywa przełóż do naczynia, trzeba je posolić i skropić oliwą z oliwek
3. rozwiń ciasto, odetnij nożyczkami kuchennymi pasek o szer. 12-15 cm i przetnij go jeszcze raz w poprzek
4. ciasto filo szybko wysycha, więc przykryj je ściereczką (resztę ciasta dokładnie spakuj i włóż do lodówki)
5. w rondelku roztop masło
6. smaruj każdy płat ciasta masłem i układaj w foremce, powinno być 5-6 warstw

I teraz zaczyna się zabawa :)
7. układaj paski warzyw od zewnątrz do środka tworząc kolorowe kręgi
8. między warzywa włóż kawałki mozzarelli
9. podnieś brzegi ciasta

Piecz ok. 15-20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.

Zrób sos czosnkowy z jogurtu greckiego, czosnku i soli (proporcje wedle uznania).

Inspiracją był przepis ze strony http://stasty.com/?p=3716


1 komentarz: