2013/07/04

Ciasto FILO


























Truskawkowe sakiewki z ciasta filo.

Składniki (dla 4 osób):
ciasto filo (można kupić w dużych marketach i w Makro)
100 g roztopionego masła
truskawki pokrojone w ćwiartki, posypane drobnym cukrem
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
1. rozwiń ciasto, odetnij nożyczkami kuchennymi pasek o szer. 12-15 cm i przetnij go jeszcze raz w poprzek
2. ciasto filo szybko wysycha, więc przykryj je ściereczką (resztę ciasta dokładnie spakuj i włóż do lodówki)
3. w rondelku roztop masło
4. smaruj każdy płat ciasta masłem i układaj w foremce, powinno być 5-6 warstw
5. nałóż truskawki, brzegi ciasta podnieś do góry

Piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Poczekaj aż wystygnie i posyp cukrem pudrem.
Do deseru bardzo pasuje dobra kawa i gałka lodów waniliowych.
 


1 komentarz:

  1. Anonimowy7/06/2013

    Wygląda pysznie! ;) Też spróbuję. Dag

    OdpowiedzUsuń