2013/07/25

Mini-quiche z fasolką i surówką z roszponki.
Na letnie upały najlepiej sprawdzają się szybkie i lekkie posiłki. Quiche na cieśie francuskim... Uff! to nie brzmi lekko, ale zapewniam, moja wersja z surówką jest w sam raz na letni obiad. 







Na quiche potrzebne nam będą:
  • ciasto francuskie - ma to być wersja szybka, więc kupujemy w sklepie 1 op.
  • fasolka szparagowa, żółta i zielona
  • 200 ml śmietany 30% (niestety...)
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 1 ząbek czosnku - dość duży, starty na drobnej tarce
  • sól, pieprz 
  • metalowa foremka do pieczenia muffinek (na 6 szt.), okrągły wykrojnik (wielkość sprawdzamy przykładając wykrojnik do góry foremki, jego średnica powinna być min. 4 cm większa) 
 Przygotowanie:
  1. nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni
  2. foremkę do muffinek smarujemy olejem
  3. ciasto francuskie rozwijamy, wykrojnikiem wycinamy kółka, wypełniamy foremki
    i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  4. fasolkę blanszujemy w osolonym wrzątku, a potem hartujemy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu, osuszamy i kroimy na kawałki takie, jaka jest wys. foremki 
  5. śmietanę, jajko, żółtka, czosnek, sól i pieprz, mieszamy widelcem dość dokładnie
  6. wyjmujemy ciasto francuskie, w każdej foremce układamy pionowo na brzegach, naprzemiennie żółte i zielone fasolki
  7. ostrożnie wlewamy masę do każdej foremki (najlepiej łyżką stołową)
  8. pieczemy 20 min.

Na surówkę potrzebne nam będą:
  • sałata roszponka 100 g
  • suszone morele kilka sztuk
  • mała zielona cukinia
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
  1. sałatę myjemy i osuszamy
  2. morele kroimy na drobne paski
  3. cukinię kroimy w cienkie plastry
  4. z oliwy, soku z cytryny (2 części oliwy na 1 część soku z cytryny) soli i pieprzu robimy sos
  5. na talerz wykładamy nasze mini-quiche, roszponkę, dodajemy morele,plastry cukini, polewamy sosem i gotowe 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. hrabina7/25/2013

    Wygląda przepysznie i pewnie takie jest/było. Można jeść oczami! Ale czy średnica wykrojnika powinna być sporo większa, czy zdecydowanie większa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, zaraz to dopiszę:)
      W moim przypadku, forma była na 12 muffinek o średnicy (mierzonej u góry) 7 cm, wykrojnik ma średnicę 11 cm, ciasto wypełniło całą foremkę. Gdy użyje się większego wykrojnika, można zrobić jakąś fajną falbankę.
      Pozdrawiam.

      Usuń