2013/07/24

Ogórkowe caprese z dressingiem z musztardy francuskiej.
W kręgu zieleni z bursztynowym akcentem.






Potrzebne nam będą:
  • młode, małe ogórki 6 szt.
  • orzechy laskowe, blanszowane i uprażone na suchej patelni
  • ser typu feta, dosłownie kilka ukruszonych kawałków
  • musztarda francuska
  • miód akacjowy 1 mała łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
  1. ogórki myjemy, szatkujemy na cienkie plastry (niestety nie mam szatkownicy, więc miałam pod górkę:) użyłam szerokiego noża
  2. orzechy kruszymy (ja używam do tego moździeża)
  3. na talerzu układamy ogórki w rozetę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, orzechami, serem
  4. dressing najlepiej przygotować w małym słoiczku, łatwo bedzie go wymieszać (prawie jak drink w shakerze) a więc: wlewamy oliwę, sok z cytryny (w stosunku: 1 część soku na 2 części oliwy) dodajemy musztardę, miód, odrobinę soli do smaku mieszamy i polewamy nasze ogórki
Smacznego:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz