2013/08/12

fot. Dagny

Ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami.
Jeżyny, które zebrałam pod lasem natchnęły mnie, by zrobić coś lekkiego i słodkiego:)
Musiało być też na szybko, bo kto chce siedzieć w kuchni, gdy za oknem piękna pogoda...


Składniki:
1 op. ciasta francuskiego (np. firmy Henglein, bez składników pochodzenia zwierzęcego)
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (np. Dr. Oetker, bez składników pochodzenia zwierzęcego)
500-750 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
syrop klonowy lub cukier
owoce, najlepiej drobne


  • Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy zgodnie z sugestią na opakowaniu.
  • Robimy budyń, według przepisu na opakowaniu (ja dodaję więcej mleka sojowego, by był trochę rzadszy). Po ostudzeniu słodzę syropem klonowym i miksuję. Można posłodzić cukrem podczas gotowania.
  • Wystygnięte ciastka polewam kremem i posypuję owocami. Jeśli ciastka są zbyt wysokie, przecinam je na pół.
  • Gotowe!
Są bajecznie delikatne, wręcz rozpływają się w ustach:)
Dagny

P.S. Ciastka te zrobiłam z myślą o moim wegańskim blogu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz