2013/08/28





























KOTLETY Z CIECIORKI I SOCZEWICY

Można je podawać w bułce do burgerów, z sałatą i pomidorem lub bardziej wyrafinowanie 
z pieczonymi ziemniakami, lekkimi sałatkami i ostrym sosem z papryki. 
W każdej z opcji są wyśmienite i zadowolą nawet zatwardziałych mięsożerców! Zapraszam;)

SKŁADNIKI (na ok. 12 kotlecików):
400 g cieciorki konserwowej
400 g soczewicy konserwowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
100 g parmezanu startego
100 g pokruszonego sera typu feta
ok. 50 g bułki tartej
mąka do obtoczenia kotletów
sól i pieprz
50 g bułki tartej
oliwa do smażenia


  • Cieciorkę i soczewicę płuczemy i osączamy. Miksujemy w blenderze.
  • Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na złoto. Dodajemy zmiażdżony czosnek, kminek i pieprz cayenne, mieszamy.
  • W misce łączymy cieciorkę i soczewicę z cebulą, drobno posiekaną natką pietruszki, jajkami. 
  • Dodajemy parmezan, pokruszoną fetę i ewentualnie bułkę tartą (gdy masa jest zbyt sucha można zrezygnować z bułki).
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz