2013/08/20

Puszyste ciasto z czerwonym agrestem.
To ciasto należy do takich, które zawsze się udają. W konsystencji lekkie i puszyste jak biszkopt ale z zadziorną, chrupiącą słodką skorupką na wierzchu.
Wersja szwedzka nazywa się "Rabarberkaka" i przewiduje użycie jak sama nazwa wskazuje rabarbaru, ja dodałam czerwonego agrestu, mojego ulubionego i wyszło pyyysznie :)

Potrzebne nam będą:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 50 masła (schłodzonego w lodówce)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • brązowy cukier demerara
  • szczypta soli
  • czerwony agrest, do woli... 
 Przygotowanie:
  1. nastawiamy piekarnik (bez termoobiegu) na 175 stopni
  2. myjemy i osuszamy agrest
  3. tortownicę o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
  4. w misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i szczyptą soli, na puszystą, białą masę
  5. do masy dodajemy mąkę i esencję waniliową, mieszamy na najmniejszych obrotach miksera
  6. wykładamy ciasto do tortownicy (żeby zakryło dno) układamy warstwę agrestu, na to wszystko schłodzone wiórki masła i całość posypujemy cukrem demerara 
  7. pieczemy ok. 45 min., a właściwie do suchego patyczka
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz