2013/08/22

Tartaletki z ciasta francuskiego z borówkami.
Ciasto francuskie pasuje do wszystkiego, wytrawne z warzywami czy słodkie z owocami. Tartaletki z ... oczywiście borówkami. Tym razem wzbogacone o waniliowy krem podstawowy. Aż ciarki przechodzą, takie to pyszne!


Potrzebne nam będą:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • borówki amerykańskie
Na waniliowy, krem podstawowy ok. 375 g
  • 3 żółtka
  • 62 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka esencji waniliowej (można zastąpić: 1 op. cukru z prawdziwą wanilią)
 Przygotowanie kremu:
  1. w misce ubijamy żółtka z 20 g cukru pudru na puszystą, lekką masę, dodajemy mąkę
  2. w garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z resztą cukru pudru
  3. masę jajeczną zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy esencję waniliową
  4. gotujemy na małym ogniu 2 min. cały czas mieszając
  5. przekładamy do miski, żeby nie powstał kożuch kładziemy kilka plasterków masła 
Przygotowanie tartaletek:
  1. nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni
  2. z ciasta wycinamy krążki (np.: szklanką) wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
  3. każdy krążek smarujemy równomiernie kremem, zostawiamy wolne miejsce przy brzegu,
  4. na kremie układamy borówki w 2 okręgi
  5. pieczemy ok. 15 min.
  6. po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz