2013/08/21

Tartaletki z ciasta francuskiego z jabłkami.
Tym razem, pyszne rozetki z jabłek, na cieście francuskim.




Potrzebne nam będą:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • jabłka - niezbyt soczyste
Na migdałowy, krem podstawowy ok. 375 g
  • 3 żółtka
  • 62 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka esencji migdałowej (można zastąpić: 1 op. cukru migdałowego)
 Przygotowanie kremu:
  1. w misce ubijamy żółtka z 20 g cukru pudru na puszystą, lekką masę, dodajemy mąkę
  2. w garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z resztą cukru pudru
  3. masę jajeczną zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy esencję migdałową (lub cukier migdałowy)
  4. gotujemy na małym ogniu 2 min. cały czas mieszając
  5. przekładamy do miski, żeby nie powstał kożuch kładziemy kilka plasterków masła 
Przygotowanie tartaletek:
  1. nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni
  2. z ciasta wycinamy krążki (np.: szklanką) wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
  3. jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry (ja użyłam szatkownicy)
  4. każdy krążek ciasta smarujemy równomiernie kremem, zostawiamy wolne miejsce przy brzegu,
  5. na kremie układamy w rozetki jabłka
  6. pieczemy ok. 15 min.
  7. po upieczeniu posypujemy brązowym cukrem demerara
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz