2013/08/20

Waniliowe muffinki z borówkami.
Muffinki, to zawsze jest przebój w moim domu, dzieci uwielbiają je. W sezonie wakacyjnym obowiązkowo borówkowe, rumiane w fioletowe piegi :)


Potrzebne nam będą:
  • 2 miski: na składniki suche i mokre
  • borówka amerykańska (po ok. 8-10 szt. na muffinkę)
1 miska, składniki suche:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki stołowe proszku do pieczenia
  • szczypta soli
2 miska, składniki mokre:
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka esencji waniliowej

 Przygotowanie:
  1. nastawiamy piekarnik na 190 stopni
  2. formę na muffinki (ja wykorzystałam formę kupioną w Tesco na 24 muffinki o wym. 2,5x4 cm) wykładamy papilotkami, lub robimy je samodzielnie z papieru do pieczenia
  3. składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką
  4. wykładamy do przygotowanych foremek (3/4 wysokości) i układamy na wierzch borówki 
  5. pieczemy ok. 18 min., aż zaczną się ładnie rumienić
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz