2013/08/02




Wszyscy je teraz lubią, są modne, smaczne i można je robić na wiele sposobów. 
Mój przepis pochodzi od znanej Amerykanki Chloe Coscarelli.
Dlaczego właśnie te babeczki? Bo nie zawierają jajek, są w 100% wegańskie i po prostu pyszne! :)

BABECZKI KAKAOWE (12-14 babeczek)
używam jako miarki  filiżanki- poj. 180 ml

11/2 filiżanki mąki
1 filiżanka cukru
1/2 filiżanki gorzkiego kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 filiżanka kawy, wody lub mleczka kokosowego (użyłam kawy)
1/2 filiżanki oliwy
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
  • W drugiej misce połącz kawę, oliwę, ocet i wanilię.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie.
  • Ciasto wlej do foremek na 2/3 ich wysokości.
  • Piecz ok. 16-18 minut, lub sprawdź wykałaczką czy babeczki nie są w środku mokre.
  • Udekoruj, np. truskawkami.


Smacznego:)
Dagny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz