2013/09/26








































Ciasto ze śliwkami

Ten przepis już był, ale co tam:) Latem piekę ciasto z borówkami lub malinami. W jesiennej odsłonie jest równie wspaniałe, 
ze śliwkami, bo teraz one królują. 
A śliwki z dodatkiem odrobiny cynamonu, z nutką imbirową i szczyptą... no dobra, posypuję je przyprawą do szarlotki :D 
A zatem, do dzieła!

25 dag mąki
25 dag masła (polecam roślinne)
25 dag cukru
5 jaj (od zielononóżki, bo najlepsze)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 torebki cukru waniliowego lub trochę prawdziwej wanilii
przyprawa do szarlotki
ok. 1 kg śliwek

  • Śliwki należy umyć, osuszyć, usunąć pestki i przepołowić. Oprószyć przyprawą do szarlotki i wymieszać.
  • Masło utrzeć na puch.
  • Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wanilię.
  • Do masła dodawać na przemian jaja, wymieszane suche składniki i energicznie mieszać lub miksować.
  • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 30 cm i rozłożyć na niej owoce.
  • Wstawić do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika. Po chwili temp. obniżyć do 160oC.
  • Piec ok. 60 min.
  • Ciasto można posypać po upieczeniu cukrem pudrem.


Jeśli nie macie gotowej przyprawy do szarlotki użyjcie cynamonu z odrobiną imbiru, kardamonu i goździków oraz cukru. 
Najważniejszy jest jednak cynamon;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz