2013/09/08





























KURKI W WINIE Z TAGLIATELLE
Póki jeszcze są trzeba korzystać! Wprawdzie nie zebrałam ich sama w lesie...
i tak pachną wilgotnym mchem i słońcem ;)
W wersji z winem i tymiankiem są bajeczne, spróbujcie!

SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
2 garści kurek
250 g makaronu tagliatelle
1/2 szklanki białego wina
tymianek (1 gałązka świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
parmezan do posypania
sól i pieprz do smaku
oliwa


  • Kurki myjemy, większe okazy dzielimy na pół.
  • Makaron gotujemy według przepisu.
  • Czosnek i cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 
  • Chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy grzyby i tymianek (świeży oskubany z gałązki). Smażymy ok. 6 minut.
  • Wlewamy wino i 2 łyżki wody z gotowania makaronu (zagęści troszkę sos). Odparowujemy, mieszając co jakiś czas. 
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy kurki do makaronu i posypujemy parmezanem.


Pycha;)
Dagny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz