2013/09/22



Podgrzybki prosto z lasu
Jak tu się oprzeć drobniutkim podgrzybkom? Nie da się ;)
Kupiłam mały koszyczek od znajomego grzybiarza, bo mam na nie sprawdzony przepis :)

Składniki: (na 2-3 porcje)
ok. 300 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
1 szklanka kaszy pęczak
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
ok. 1 kieliszek białego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

  • Grzyby myję, osuszam, a większe okazy kroję.
  • Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości (według przepisu na opakowaniu).
  • Cebulę i czosnek drobno kroję i podsmażam parę minut na oleju.
  • Dorzucam grzyby i dalej smażę kilka minut, regularnie mieszając. 
  • Podlewam winem i duszę, aż wino odparuje. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Grzyby mieszam z ugotowaną kaszą i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Pycha;)

Danie to można posypać przed podaniem startym parmezanem, a nawet dodać go do grzybów po odparowaniu wina.

Dagny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz