2013/09/13

































Pyszny przepis na niedzielne popołudnie. Ciasto-deser z trzech warstw. Potrzebujesz śliwki i jeżyny (bez jeżyn też się uda)
składniki na ciasto biszkoptowe i białka z 4 jaj. Ciasto jest przepyszne. Biszkopt w środku nasiąka sokiem z owoców, beza na górze jest mega delikatna.
Spróbujcie :)

A zatem dokładny przepis:

Składniki:
1 kg śliwek (umyte, bez pestek, pokrojone w ćwiartki)
1 pudełeczko jeżyn
0,5 szklanki cukru pudru

Wszystko razem wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu, aż śliwki będą miękkie.

Teraz biszkopt.
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy

1. żółtka utrzyj z cukrem
2. dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlej oliwę
3. wymieszaj
4. białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą ciasta
5. formę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i delikatnie wyrównaj
6. piecz ok. 30 min w temp, 180 st. C

Śliwki usmażone, ciasto upieczone, teraz ubij pianę z 4 jajek z 1/2 szklanki cukru pudru.

Weź żaroodporną foremkę, na spód przełóż śliwki i jeżyny (uważaj, żeby soku nie było za dużo). Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części.
Dopasuj wielkość ciasta do foremki i połóż na owoce. Na tym wszystkim rozsmaruj warstwę ubitej piany z białek.

Teraz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 10 -15 minut. Nie spal bezy :)
Zaczekaj aż ostygnie i podawaj.

E.


p.s. 1 Ciasto miało być w pięć minut. No nie udało się. Wszystko przez etykietę. W przepisie (angielskim) jest napisane:
użyj gotowego podkładu biszkoptowego. Poszłam do sklepu - czytam z czego się składa taki podkład... no nie! tego jeść nie będę! No i musiałam upiec biszkopt. 

p.s. 2 Na małym zdjęciu wersja B. Zostało mi trochę ciasta biszkoptowego i tak samo jak duże ciasto zrobiłam małe desery. Mniam...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz