2013/10/25







































Jeśli macie dzieci w wieku szkolnym, to wiecie, że od pierwszej klasy czyhają na nie różnego rodzaju konkursy: Alfiki, Olimpuski, Kangurki. Moja córka dzisiaj ma konkurs ortograficzny, poprosiła o “Dopalacz mózgu” wyszperany w trakcie lektury “Świata Wiedzy”.
Argumenty:
- na sprawne myślenie: miód, bo glukoza to najważniejsze źródło energii dla mózgu
- na lepszą pamięć: orzechy włoskie, bo zawierają cynk, który wpływa na zdolność zapamiętywania
- na większą wydolność: pestki dyni, bo zawierają tiaminę
- na krzepkie komórki ciała: płatki owsiane, które zawierają mangan, a neurony bardzo go lubią :)
No i co? No i upiekłam :) Od siebie dodałam jeszcze polewę czekoladową. Nie zaszkodzi :)

E.

200 g posiekanych orzechów włoskich
200 g naturalnych płatków owsianych
50 g cukru trzcinowego
30 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50 g startej gorzkiej czekolady
50 g pestek dyni
100 g suszonych moreli
125 ml miodu
125 g miękkiego masła

1. Wymieszaj w misce orzechy, płatki, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, czekoladę, pestki dyni.
2. Morele pokrój w drobną kostkę i rozgnieć na puree. Dodaj miód i masło. Wymieszaj (wyjdzie z tego kleista masa).
3. Połącz wszystkie składniki.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż masę. Dociśnij.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 min. w temp. 160 st. C.
6. Gdy ostygnie pokrój ostrym nożem na batoniki.

2 komentarze:

  1. Anonimowy10/25/2013

    Ja znam ten przepis, ale w wersji z daktylami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czaje sie na zrobienie tych pysznosci , ale zastanawialam sie nad maka orkiszowa - teraz jak juz wiem co to jest tu na Wyspach to podpowiadam ze to produkt nazywany 'spelt flour' dostepny oczywiscie w sklepach ze zdrowa zywnoscia :)

    OdpowiedzUsuń