2013/10/03

Na jesienną słotę...
kapuśniak i ziołowa bagietka. 
Pogoda za oknem jest bardzo łaskawa. Nie ma jeszcze jesiennej pluchy, więc jest czas na podniesienie odporności. A co może być bardziej wartościowe niż naturalne kwasy z kiszonych warzyw czy boski czosnek?


Potrzebne nam będą:
  • bulion warzywny (może być z kostki) ok. 2 l
  • 1 spora marchewka, pietruszka
  • kiszona kapusta, odciśnięta i 2 razy płukana (jeśli jest mocno kwaśna) 3 garści
  • kasza jęczmienna 1 garść
  • ziemniaki 4 szt.
  • mała cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek
  • sól i pieprz do smaku - z solą ostrożnie, bo bulion i kapusta już w sobie mają sól
  1. gotujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę
  2. po ok. 15 min. dodajemy kaszę i gotujemy wszystko do miękkości
  3. na patelni, na niewielkiej ilości oleju lekko szklimy pokrojoną w krążki cebulę i dodajemy do zupy
  4. po ugotowaniu dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz
  5. zupa powinna być lekko kwaśna, zawiesista od ziemniaków i kleistej kaszy, pamiętajmy o tym żeby kapustę zawsze dodawać na końcu, gdyż w innym przypadku reszta składników może się nie dogotować (jest to wina kwasu mlekowego zawartego w kiszonej kapuście)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz