2013/10/31































Prosty przepis na kruche ciasteczka. Jak w domu nie ma jajek ani margaryny... a coś słodkiego by się zjadło :)

Składniki:
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek posiekanych migdałów (kup migdały słupki i posiekaj lekko nożem)
- 250 ml śmietany 36%
- sok z połówki cytryny
- cukier puder do dekoracji
- owoce sezonowe (w moim przypadku pyszne gruszki)

Nastaw piekarnik na 160 st. C

1. Wymieszaj mąkę, migdały i sok z cytryny.
2. W drugim naczyniu ubij śmietankę z cukrem.
3. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
5. Za pomocą dwóch łyżek nakładaj kleksy z ciasta i delikatnie je uformuj. Muszą być w miarę okrągłe i płaskie. Ciasto trochę urośnie, więc pamiętaj o odstępach.
6. Wstaw do piekarnika na 20-25 min. Ciastka muszą się ładnie zrumienić, inaczej nie będą chrupiące.
7. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie. Trzeba zaczekać aż ostygną.
8. Zimne ciasteczka posyp cukrem pudrem i koniecznie podawaj ze świeżymi owocami. Co za smak!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz