2013/10/10










































Śliwki dla opornych :) Czyli jak szybko, bez problemu i smacznie zrobić ciastko do kawy :)

Potrzebujesz:
- gotowe ciasto francuskie
- 15 śliwek (umyte, bez pestek, pokrojone w dużą kostkę)
- 2 łyżki cukru (może być brązowy)
- garść zmielonych orzechów
- cukier puder
- 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik, nastaw na 220 st. C.
2. Rozwiń ciasto i przekrój na 6 równych części.
3. Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem.
4. Na każdą część nasyp orzechy, na to połóż śliwki.
5. Z ciasta zrób sakiewki: złap za rogi ciasta i sklej.
6. Sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min.
8. Po upieczeniu obficie posyp cukrem pudrem.

Miłego popołudnia :)
Edyta

1 komentarz:

  1. ...tylko, że u mnie śliwki już się skończyły, ale może miast śliwki łyżeczka powideł a w środeczek kawałeczek jabłuszka hę?

    OdpowiedzUsuń