2013/10/03

Zupa pomidorowa z grzankami. 
Pomidorowa to taka zupa, która w każdym domu jest inna. Ten, kto lubi zupy wie, że tą zupę gotować umie prawie każdy. Gotując ją, pamiętajmy, pomidor dojrzewa w pełnym słońcu, więc jest ona baaardzo energetyczna, a po zjedzeniu tzw. "słusznej porcji" znacząco wzrasta poziom naszego dobrego samopoczucia:)


Potrzebne nam będą:
  • bulion warzywny (może być z kostki) ok. 2 l
  • mocno dojrzałe pomidory ok. 6 szt.
  • 1 spora marchewka, korzeń pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
  • łyżka stołowa masła
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  1. gotujemy bulion, dodajemy cały korzeń marchewki i pietruszki
  2. pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  3. na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pomidory, smażymy do momentu rozsypania miąższu, przecieramy przez sito
  4. pomidory wraz z powstałym sosem dodajemy do bulionu
  5. doprawiamy pieprzem, oraz liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, oraz odrobiną oleju z suszonych pomidorów
  6. zupę podajemy z płatkami czosnku, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami oraz świeżo upieczonymi grzankami (najlepiej ziołowymi)
  7. jest to zupa bardzo pomidorowa, więc barbarzyństwem byłoby zabielanie jej śmietaną...
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz