2013/10/08





























Zupa z czerwonej soczewicy
Jakaś tam jarzynkowa może się teraz schować! Kiedy za oknem chłody, 
w zupie musi stać łyżka:)
Musi być gęsta, ciapła, aromatyczna i rozgrzewająca. Pycha :)

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 puszki (ok. 200 g) pomidorów w kawałkach
1 duża cebula lub 6 dymek
1-1,5 litra bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
oliwa
natka pietruszki do posypania


  • Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj suche przyprawy i smaż do zeszklenia się cebuli.
  • Dodaj wypłukaną soczewicę i pomidory, chwilę mieszaj. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie (ok. 20-25 minut). Dodaj sok z cytryny i sól.
  • Posyp natką.
  • Zjedz :)

2 komentarze:

  1. hrabina10/21/2013

    Ostatni punkt jest najlepszy - "zjedz" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zjadła Jaśnie Pani? :D

    OdpowiedzUsuń