2013/11/27























Moja pierwsza w życiu ogórkowa :) No tak się jakoś złożyło :) Udała się wybornie. Sekret? Warzywa duszone na maśle.
Ale po kolei:

Składniki:
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 5 ogórków kiszonych
- bulion warzywny (albo taki jaki lubicie)
- 4 ziemniaki
- masło klarowane
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Jak zrobić:
1. W garnku nastaw bulion, wrzuć ziele angielskie, listek laurowy a jak zacznie wrzeć wrzuć ziemniaki. Niech się gotuje.
2. Warzywa z włoszczyzny: marchewkę, seler, pietruszkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni roztop masło i wrzuć warzywa. Niech się duszą, jak zobaczysz, że się przysmażają dolej bulionu. Mają się dusić - nie smażyć - tak powiedziała Gośka :) Pod koniec duszenia dodaj starte ogórki.
4. Przełóż warzywa do garnka. Gotuj razem kilkanaście minut. Dopraw do smaku.
5. Zupa gotowa, możesz zabielić śmietaną i podać z grzankami.

Pyszna, mówię wam! Duszone warzywa oddały cały smak. Trochę się zdziwiłam, że nie jest zielona... hmmm... :)))
E.

1 komentarz:

  1. hrabina12/02/2013

    Uwielbiam ogórkową, ale nigdy nie robiłam na maśle. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń