2013/11/06




Placuszki z jabłkami
Są delikatne, pyszne i ... gdy je smażę zaraz zbiega się chmara chętnych na degustację :) 
W całym domu roznosi się cudowny zapach.... Pycha!

Składniki: (na ok. 16 placuszków)
1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/2 opakowania budyniu waniliowego (bez składników pochodzenia zwierzęcego)
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
odrobina soli
2 małe jabłka
oliwa do smażenia

  • Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski wlewam mleko sojowe i wsypuję pomału suche składniki równocześnie mieszając trzepaczką.
  • Ciasto powinno być dość gęste, ale płynne.
  • Dodaję starte jabłka i mieszam.
  • Odstawiam na ok. 1 godzinę, by mąka spęczniała i placuszki dobrze się smażyły.
  • Nakładam ciasto łyżką, by placuszki miały ok. 8 cm średnicy.
  • Smażę do zrumienienia.
  • Odkładam na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oliwy.
  • Smacznego :)


Nie wiem czy zauważyliście, ale przepis na placuszki jest wegański 
i pochodzi z mojego bloga VEGAN MONDAY :)
Pozdrawiam!
Dagny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz