2013/11/15

Sobotnie bułeczki, bez wychodzenia z domu. 
W sobotę wszystkie śpiochy budzą się koło południa. A dokładnie, budzi je zapach pieczonych, pysznych słodkich bułeczek: scones. Ten rodzaj pieczywa porannego, piecze się na proszku do pieczenia i sodzie. W krajach anglosaskich do scones używa się mąki typu self-rising flour, od naszej rodzimej różni się tylko tym, że jest to gotowa mieszanka mąki, proszku do pieczenie i w niektórych przypadkach soli lub sody.
 

 
 
Do przygotowania 8 scones potrzebne nam będą:
  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g masła, temp. pokojowa, pokrojonego w drobną kostkę
  • 50 g miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • mleko o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczka sody
  • skórka z owoców kandyzowanych np. pomarańcze, cytron itp. (lub rodzynki)
    1. nastawiamy piekarnik na 200 stopni
    2. w misce łączymy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i masło
    3. do pojemnika z miarką wbijamy jajka dolewamy mleka do 140 ml
    4. łączymy składniki suche i mokre, masło rozcieramy palcami, dodajemy kandyzowane owoce, w tym przypadku skórka pomarańczowa, szybko zagniatamy ciasto
    5. rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wycinamy dowolne kształty, koła, kwadraty...
    6. pieczemy na środkowej półce piekarnika 10 min.
    7. najlepiej smakują z konfiturą, oczywiście z własnej spiżarni:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz