2013/12/15

Ja "opierniczam" się na święta...







































Gwiazdki korzenne
(pierniczki)

125g masła temp. pokojowa
½ szklanki (90 g) brązowego cukru
⅔ szklanki (230 g) miodu naturalnego, płynnego
2 ½ szklanki (375 g) mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka sody



Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bez termoobiegu. W misce, mikserem ucieramy masło i cukier przez 10 min. Dodajemy miód, mąkę, imbir, przyprawę do piernika, pieprz i sodę, dalej miksujemy, na gładkie ciasto. Następnie umieszczamy ciasto pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na gr. 4 mm, wkładamy do lodówki na 30 min. Za pomocą wykrojnika w kształcie np. gwiazdy, wycinamy kształty z ciasta. W każdym ciastku robimy małą dziurkę (ja robię je słomką do napojów:). Umieszczamy ciastka na płaskiej, dużej blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy przez 6-8 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dekorujemy Lukrem Królewskim.
Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni i wieszamy na choince (lub zjadamy:)


Jeśli nie chcecie wieszać pierników, można zrobić "mini" gwiazdki, są idealne na prezent, lub do tzw. "konsumpcji bezpośredniej", oczywiście za 2 dni...

 





































Ale przyznacie, że wiszące gwiazdy są naprawdę urocze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz