2013/12/06

Niby-karmelki kakaowe z migdałami.
(bez gotowania)

½ szklanki miodu lipowego

¼ szklanki plus 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła, roztopionego
¼ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 do 1 ¼ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
100 g blanszowanych, uprażonych na suchej patelni migdałów, posiekanych nożem
100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej, do dekorowania





































W dużej misce wymieszać miód, kakao i wanilię za pomocą trzepaczki.
Dodać stopione masło i dalej ubijać. Dodać cukier puder i szczyptę soli, wciąż ubijać. Następnie  używając drewnianej łyżki, wymieszać z ¼ szklanki mleka w proszku, aż do utworzenia jednolitej masy. Kiedy nie można już mieszać łyżką, należy ugniatać rękoma. Dodajemy resztę mleka w proszku, masa powinna być twarda i trochę lepka, ale nie tak lepka, że nie można sobie z nią poradzić. Do powstałej masy dodajemy posiekane migdały i dość szybko zagniatamy. Masę uformować w kulę i umieścić na pergaminie lekko spryskanym olejem roślinnym, tak zostawiamy na ok. 5-10 minut. Masę lekko spłaszczamy ręką, przykrywamy drugim naoliwionym pergaminem i rozwałkowujemy na gr. 2 cm. Kroimy nożem (naoliwionym) na prostokąty. Układamy na pergaminie i każdy karmelek pokrywamy czekoladą, najlepiej pędzelkiem. Po zastygnięciu czekolady zawijamy (również) w pergamin, jak cukierki.
Smacznego :)



 
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz