2013/12/13

Serowe paluszki z makiem.






































115 g zimnego masła
115 g sera typu feta
115 g mąki pszennej
3 łyżki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
mak do posypania
piekarnik 200 st. bez termoobiegu

  1. Do małej miski wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy drożdże i odstawiamy.
  2. Mąkę wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i ser. Siekamy nożem, wlewamy drożdże, szybko mieszamy, bez zagniatania, niech składniki się połączą.
  3. Na blacie, lekko posypanym mąką, wałkujemy ciasto na prostokąt o gr. 5 mm.
  4. Używając ostrego noża odcinamy nierówne krawędzie, resztę tniemy w cienkie paluszki.
  5. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, posypujemy makiem i przenosimy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 13-15 minut, aż paluszki nabiorą ładnego złotego koloru.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz