2013/12/09



Wegański smalec z fasoli
Jak zwał tak zwał, ale to coś jest tak pyszne, że nazwa jest bez różnicy.
Prosty do przyrządzenia, a efekt gwarantowany. Spróbujcie!



Składniki:

300 g fasoli biały jaś
2 cebule
1 jabłko
majeranek suszony (co najmniej półtorej łyżki)
sól, pieprz do smaku
bulion warzywny (niekoniecznie)
olej

  • Fasolę moczymy przez noc i gotujemy do miękkości.
  • Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą (co ułatwi obieranie!) 
  • Obieramy ze skórki przez wyciśnięcie środka (taka zabawa w Kopciuszka lub świstaka :), ale wbrew pozorom jest to proste i szybko się z tym uporamy - warto :)
  • Fasolę miksujemy w blenderze na gładką papkę. By masa nie była zbyt sucha dodajemy bulion lub przegotowaną wodę, w małych ilościach, by utrzymać kremową konsystencję.
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jak się już zeszkli dodajemy obrane i starte jabłko oraz majeranek. Dalej smażymy, aż się składniki zarumienią.
  • Do cebuli dodajemy zmiksowaną fasolę, sól i pieprz do smaku. Smażymy, mieszając kilka minut.
  • Gotowy smalec studzimy.
  • Przechowujemy w lodówce.
  • Idealnie smakuje na chrupiącym chlebie z kiszonym ogórkiem, pomidorem lub kiełkami.
  • Smacznego :) Dagny


  • Jak ktoś lubi bardziej złożone smaki może dodać więcej przypraw, np. liść laurowy, ziele angielskie, czosnek lub suszone śliwki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz