2014/01/08





































Muffiny czeko... czekoladowe.
(12 szt.)

Jeśli ktoś lubi podwójną czekoladę, to te muffiny na pewno przypadną mu do gustu. Są BARDZO czekoladowe, a przy tym pulchne i fantastycznie wyrastają, jak grzyby... Mleko i olej to podstawowe składniki muffinek tu zastąpione masłem i maślanką, powodują że muffiny tak szybko nie wysychają, a ich konsystencja jest lekko wilgotna.


Do przygotowania 12 muffin potrzebne nam będą: 

300 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru pudru
100 g roztopionego masła
1 szklanka maślanki naturalnej
2 duże jajka
150 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej

Piekarnik ustawiamy na 200°C, bez termoobiegu. Przygotowujemy formę na 12 muffin, z papilotkami. W jednej misce wymieszamy: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej mieszamy: cukier, masło, maślankę i jajka. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, aż się połączą. Do masy dajemy 3/4 czekolady, przekładamy do foremek (po brzegi), a na wierzch kładziemy pozostałą czekoladę. Pieczemy ok. 20 min.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz