2014/02/16
























Ciasto marchewkowe z masą z masła i twarogu.

Ciasto:
  • 230 g marchewki, startej na tarce (połowę ścieramy na drobnych oczkach, a połowę na grubych)
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru brązowego
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. maślanki naturalnej
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • do przełożenia, dżem pomarańczowy (nuta goryczki) lub morelowy
    (lekko kwaskowy, przełamie maślany smak masy)

Masa:

  • 113 g masła (w temperaturze pokojowej )
  • 240 g serka waniliowego np. Delfiko (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru pudru
Miękkie masło i serek miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder,
do smaku. Dla lepszego rozprowadzania na cieście, masę należy schłodzić
w lodówce.




Do dekoracji:

  • masa marcepanowa
  • barwniki spożywcze (w żelu lub proszku): pomarańczowy i zielony



Przygotowanie: 
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180° (góra-dół, bez termoobiegu). Formę o śr. 22 cm wykładamy pergaminem. W jednej misce mieszamy: marchew, jajka, cukier, olej, maślankę. W drugiej mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę. Do masy “wilgotnej” dodajemy suche składniki. Ciasto wykładamy równomiernie do formy. Pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy dżemem (ja użyłam morelowego), na to warstwa masy, przykrywamy ciastem i dekorujemy masą. Wierzch ozdabiamy marcepanowymi marchewkami.









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz