2014/02/03










































PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Powtarzam przepis z magazynu zimowego Niby Kiedy, 
ponieważ przepis jest rewelacyjny i cieszy się dużym uznaniem :)
Spisałam go na podstawie wskazówek znanej restauratorki Anety Kręglickiej :) Polecam.

Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
2 marchewki,
1 duża cebula
3 łodygi selera naciowego
2 małe pietruszki
3 jajka
2-3 ząbki czosnku
oliwa
przyprawy do smaku wg upodobania:
sól, pieprz, chilli, kumin mielony, curry, sos sojowy

  • Wypłukaną soczewicę zalewam 2 szklankami wody i gotuję, aż powstanie purée.
  • Cebulę siekam, a resztę warzyw trę na tarce i podsmażam na oliwie razem z posiekanym czosnkiem i przyprawami. 
  • Gdy warzywa zmiękną, łączymy je z soczewicą i studzimy. Mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu jaj. 
  • Otrzymana masa jest dość rzadka i tłusta, co powoduje, że pasztet będzie wilgotny i delikatny.
  • Przelewam ją do foremki wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą.
  • Piekę ok. 45 minut w temp. 1800C.


Smacznego ;)
Dagny

2 komentarze:

  1. hrabina2/13/2014

    Dagny, a można zamiast soczewicy użyć jakiegoś innego ziarna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam, ale myślę, że jeśli będzie wystarczająco pulpowaty po ugotowaniu, to jak najbardziej. Przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń