2014/07/15

fot. Gosia




































 

Leśne jagody i ciasto.
Dostałam od sąsiadki miskę czarnych, leśnych jagód. Osobiście nie jestem ich fanką, ale dzieci lubią je bardzo (może dlatego, że wyglądają po ich zjedzeniu jak zombi :-)
A zatem, żeby nie zmarnować ani jednej jagody, i zadowolić dzieci upiekłam ciasto.

Potrzebne nam będą: 
- 2 jajka
- 100 g masła 
- 1/3 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. mąki tortowej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 opak. budyniu śmietankowego (bez cukru) 
- ok. 3 garści jagód

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
W misce miksujemy, masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dajemy, na przemian suche składniki, ze śmietaną. Powstanie dość gęste ciasto.
Formę o wym. 16x20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy ciasto, równo romieszczając na całości. Na wierzch ciasta układamy jagody, ale niezbyt ściśle (moich było troche za dużo...). Pieczemy ok. 40 min. lub do próby suchego patyczka.
Smacznego. 


fot. Gosia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz