2014/07/16

fot. Gosia






































Bułeczki śniadaniowe "scones" z czerwoną porzeczką.
Każdego poranka mam dylemat: biec do sklepu po świeże bułki, czy iść do kuchni po wczorajszy chleb? Nie będę się wymądrzać, ale kończy się... jak zwykle. A zatem, żeby przełamać leniwą rutynę, proponuję małą-wielką zmianę, bułeczki scones. 
Jest to strzał w "10" gdyż, czas przygotowania: 10 min., pieczenia 10 min., pałaszowania 10 min., oczywiście plus dobra kawa!

Potrzebne będą:
- 2 jajka
- 150 ml. mleka
- 30 g masła, w temp. pokojowej
- 2 czybate łyżki jogurtu greckiego
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody 
- 2 garści czerwonych porzeczek

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni bez termooobiegu. 
W dużej misce mieszamy suche składniki, dodajemy masło w wiórkach, rozcieramy ręką. W wysokiej szklance mieszamy mleko, jajka, jogurt grecki. Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy, ciasto będzie trochę kleiste. Dosypujemy porzeczki i w miarę delikatnie, mieszamy. Wykładamy ciasto, na lekko podsypaną mąką stolnicę i ręką rozciągamy (lekko rozpłaszczając) na grubość ok. 2 cm., następnie okrągłą wykrawaczką do ciastek, wycinamy koła. Układamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 10 min.


fot. Gosia



























Smacznego.
(najlepsze są tego dnia kiedy je pieczemy, jeszcze ciepłe...)


 
fot. Gosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz