2014/07/17

fot. Gosia



























Orzeźwiający napój z czerwonej porzeczki,
wanilii i mięty.

Na gorące, upalne popołudnie kwaśna czerwona porzeczka i chłodząca mięta. Fantastyczne połącznie, ale żeby nie było nudno, nuta wanilii, jak słodki balsam dopełni całości... Bardzo udane trio.

Potrzebne będą:
- czerwone porzeczki 500 g
- cukier, według uznania
- cukier z prawdziwą wanilią 1 opak.
- świeża mięta, 2 gałązki


Porzeczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak do 1/3 ilości, wsypanych porzeczek. Po zagotowaniu, przecedzamy przez sitko i dodajemy cukier, tyle ile nam pasuje, oraz cukier z prawdziwą wanilią.
W oddzielnym, małym garnku gotujemy 100-200 ml wody ze świeżą miętą, powstanie nam zielony bardzo aromatyczny płyn. Do przecedzonego soku z porzeczek dolewamy sok z mięty. Przed podaniem, chłodzimy w lodówce. Podając, wlewamy sok do szklanki, dopełniamy wodą dodajemy
kruszony lód, świeże porzeczki i listki mięty... Pycha. 


fot. Gosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz