2014/07/29

fot. Gosia
























Racuchy - placuchy... z domową ricottą.
Słodkie smażone placuszki... racuchy, idealne na śniadanie i kolację. Latem wystarczy dodać ulubiony sos owocowy, zimą polać miodem. A ja najbardziej lubię po prostu z cukrem pudrem.

Potrzebne będą:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 225 g serka twarogowego ricotty, polecam zrobić samemu, przepis w wiosennym magazynie Niby Kiedy na str. 28-29 (http://issuu.com/nibykiedy/docs/deg_wiosna_f58c0da26735e0)

Według przepisu z wiosennego magazynu Niby Kiedy, przygotowujemy domową ricottę. Do przygotowania racuszków potrzebne będą 2 miski.
Do jednej wkładamy serek ricotta, wbijamy jajka i mieszamy, aż się połączą. W drugiej misce, mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mieszaninę jajek i serka. Mieszamy łyżką. Powstanie nam lepkie, dość zwarte ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy jak na kopytka. Ostrym nożem tniemy, jak kopytka i w rękach formujemy placuszki (jeśli chcemy uzyskać równe kształty, ciasto dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na gr. 1 cm, a następnie wykrojnikiem do ciastek wycinamy kształt np. koła). Smażymy na złoto, na rozgrzanej patelni z dwóch stron. 
Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. 


fot. Gosia



Smacznego.
fot. Gosia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz