2014/08/31




























PIEROGI Z SOCZEWICĄ
Przepyszne, wegańskie pierogi. Przy okazji zdradzę przepis na ciasto, 
które jest delikatne i sprawia, że pierogi rozpływają się w ustach :) 

CIASTO:
50 dkg mąki wsypujemy do plastikowej miski, dodajemy 2 łyżki oleju i ok. 3/4 szklanki gorącej
wody z kranu. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. 
Jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki, gdy za gęste dolewamy ostrożnie gorącej wody. 
Kawałki ciasta cienko wałkujemy i wycinamy kółka szklanką, na które nakładamy przygotowany wcześniej i ostudzony farsz.

FARSZ:
200 g czerwonej soczewicy gotujemy wg przepisu z opakowania na papkę. 1 dużą cebulę i ząbek czosnku drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Dodajemy soczewicę i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki lub majerankiem.

Lepimy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku. Mi najbardziej smakują pierogi odsmażane z cebulką 
i posypane pietruszką. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz