2014/09/03

fot. Gosia





























Zupa z cukinią, makaronem i miętą
Kabaczek, popularnie nazywany cukinią,  to odmiana dyni zwyczajnej, wyselekcjonowanej we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina. Bardzo wszechstronne warzywo: kwiaty są jadalne, można je smażyć, młode cukinie zazwyczaj faszerujemy, pieczemy lub smażymy. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie: zupę i nie w formie kremu, tylko bulionu z całymi cząstkami cukinii. Jest ona bardzo lekka, szybka do przygotowania i "miętowo" orzeźwiająca.


Potrzebne będą:
- ok. 3 łyżek oleju
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 l bulionu
- 3 średnie ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry, lub starte na szatkownicy
- 3 małe, cienkie cukinie pokrojone w plastry, lub jedna większa, ale wtedy należy plastry ciąć na połówki, lub ćwiartki
-100 g drobnego makaronu, np. koraliki
- 2 łyżki stołowe cienko pokrojonej mięty
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 45 g sera długodojrzewającego typu: parmezan (ja używam: Bursztyn, Szafir, Grana Padano, Stary Olęder), startego na drobnych oczkach tarki

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i wkładamy cebulę. Dusimy na lekkim ogniu aż się zeszkli. Do cebuli wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy makaron, a po 5 min. gotowania makaronu dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane dodajemy cukinię i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu (cukinia zrobi się szklista). Jeśli ktoś lubi lekko doprawiamy gałką muszkatołową. Zupę podajemy posypaną świeżo zmielonym pieprzem, miętą i serem.
Smacznego :-)



fot. Gosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz