2014/09/20

JAK ZROBIĆ 
MUS Z DYNI

fot. Edyta




Nie ma nic prostszego! Przepis wygląda groźnie, ale tak naprawdę "samo się robi". Po pierwsze dynia. Moja nie była duża (średnica ok. 25 cm). Zrobiłam z niej mus z dodatkiem jabłek. Taki mus świetnie sprawdza się jako składnik ciasta, można z niego przygotować lekki deser jogurtowy, z naleśnikami też jest o.k.
A zatem moja wersja Musu dyniowo-jabłkowego.

Składniki:
1 dynia
4 duże jabłka
3-4 łyżki cukru albo syropu z agawy
sok z całej cytryny
2 szczypty cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od dyni. Nie obieramy. Trzeba ją pokroić na części wielkości hmmm... nektarynki. Łyżką musimy usunąć miąższ i pestki. Kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Pieczemy ok. 60 minut. Sprawdzamy widelcem. Dynia musi być miękka jak ugotowane ziemniaki. Trzeba też uważać, żeby się nie przypiekła, bo będzie gorzka. A jak się nieszczęśliwie przypiecze - czarne końcówki odcinamy bez żalu.

2. Dynia się piecze, więc zabieramy się za jabłka. Te z kolei obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu). Jabłka smażymy aż będą miękkie, mogą się nawet rozpaść. Mieszamy od czasu do czasu - wiadomo.

3. Dynia upieczona. Czekamy aż przestygnie, nożem odcinamy skórkę i wkładamy do blendera. Dorzucamy usmażone jabłka. Miksujemy. Czas na dodatki. Wciskamy sok z całej cytryny, dodajemy cukier albo syrop do smaku. Na końcu dodajemy cynamon i gałkę.

4. Zmiksowany mus dyniowo-jabłkowy wraca na patelnię. Trzeba go przesmażyć ok. 20 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Mus był tak dobry, że szybko zniknął. Upiekłam ciasto, zrobiłam deser, resztę wyjedliśmy łyżeczkami. Na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce smakował nawet lepiej :)

fot. Edyta






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz